Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az amigurumi titkai

Az amigurumi titkai A horgolásról az embereknek általában a nagymama narancssárga bútorán figyelő csipkés szélű terítő, vagy a meleg zokni jut az eszébe. Kevesen tudják, hogy ebben a technikában sokkal több rejlik. Az egyszerű macitól egészen az életnagyságú nyúlig mindent meg lehet horgolni, csak kitartás szükséges hozzá.

Az úgynevezett „amigurumik” horgolt vagy kötött, kitömött játékfigurákat jelentenek, amiket nyugodtan hurcolhat magával a gyerek akár a nap 24 órájában. (Számát nem tudom, hány apróság nyálazza most össze a Horgolmányokat a bölcsődében, alvásidő alatt.)

Hogy honnan az amigurumi név? Japánból eredeztethető. Egy viszonylag friss technikáról van szó, hiszen idehaza 10 évvel ezelőtt még tényleg csak terítő és zokni készült horgolva. Esetleg egy-két sál meg kesztyű. Ma már leginkább állatokat, babákat készítenek ezzel a technikával. Alapját az úgynevezett varázshurok képezi, aminek segítségével teljesen hézagmentesen tudunk kört készíteni. (ez nagyon hasznos akkor, mikor a tömőanyagot beletesszük a figurába, hiszen nincs hol kicsúsznia.) Nem ritka, hogy Batman vagy Pókember kerül le a horgolótűről, hiszen ennek a technikának az alapok elsajátítása után már csak a képzelet szabhat határt.

A kézzel készült játékok térnyerése nem csak a vásárokon, hanem a drogériákban és más üzletekben is megfigyelhető. Az emberek szeretik az egyedit, a különlegeset. Ez pedig gyakran borsos árat is takarhat, hiszen a több darabból álló figurák elkészítése akár 10-12 órát is igénybe vehet. (gyakran ennél többet is) Több száz méternyi fonal, százezernyi mozdulat kíséri egy-egy játék életre kelését.

Az amigurumi alapjai egyszerűen elsajátíthatóak, különböző workshopok, és Youtube videók állnak rendelkezésre. A kezdeti nehézségek után hipp-hopp megtanulható ez a mesterség.

Amikor megtanultuk a varázshurkok és pálcák készítését, már csak meg kell találnunk a számunkra leginkább megfelelő mintát. Ezzel hidd el, nem lesz gond, hiszen számtalan magyar nyelvű leírás áll a rendelkezésedre ingyenesen is. Ha pedig megismered az angol rövidítéseket, egy újabb világ tárul ki előtted.

Az igazán bátrak már saját mintákat készítenek, színekkel, formákkal, textúrákkal kísérleteznek.

Amire szükség van egy-egy amigurumi figuránál:

– jó minőségű fonal (lehetőség egy -féle, hogy még véletlenül se különbözzön a szálvastagság)

– tömőanyag: szivacsgranulátum vagy vatelin

– biztonsági szemek, orrok

– tű, cérna, olló

– egy szuper minta

– kitartás

– egy kényelmes fotel és egy forró tea

Tartalomhoz tartozó címkék: horgolás
Facebook rajongók